Türkiye’nin lider bal markası Balparmak, 2024 yılı bal ihracatında gösterdiği üstün performansla, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği tarafından “Balın Yurt Dışına İhracatında Birincilik” ödülüne layık görüldü. 2024 yılında bal üretiminde dünya lideri olan Çin’in yanı sıra, Hong Kong, Güney Kore, Azerbaycan, Ürdün, Yemen, Katar, Kuveyt gibi ülkeleri ihracat ağına ekleyen marka, bu pazarlardaki yeni iş birlikleri ile küresel çapta büyümesini sürdürüyor.
Balparmak AR-GE Merkezi’nde geliştirilen yeni analiz metotları ile Türkiye’nin bal ve diğer arı ürünleri alanındaki uzmanlığına katkı sağlayan Balparmak, özellikle Türkiye’ye özgü çam balının dünyada tanınmasına öncülük ediyor.
Dünya bal pazarı; 1,8 milyon ton üretimle 9,5 milyar dolara ulaşmış durumda. Pazarın büyüme hızını artırarak, 2031 yılında 14 milyar doları aşması beklenirken; bal üretiminde dünya ikincisi olan Türkiye’de bal ve diğer arı ürünleri ihracatında yükselişini sürdürüyor. Resmi verilere göre, yaklaşık 9,3 milyon arı kolonisi ile 114 bin ton bal üretimi gerçekleştiren ülkemiz, bal ihracatından yaklaşık 32 milyon dolarlık döviz girdisi elde etti.
Türkiye’nin lider bal markası Balparmak, geliştirdiği yeni analiz metotları ile doğal Türk balının dünyaca kabul görmesini sağlayarak geçtiğimiz yıl ihracat ağını genişletti ve bal üretiminde lider olan Çin başta olmak üzere Hong Kong, Güney Kore, Ürdün, Yemen, Katar, Kuveyt, Azerbaycan, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ ve ABD pazarlarına giriş yaptı.
Küresel Pazarda Türk Balının Yıldızı: Balparmak
Türkiye’nin lider bal markası Balparmak, doğadan aldığı ilhamla, sürdürülebilir üretim ilkeleri doğrultusunda çalışarak Türk balının dünyadaki marka elçisi olmaya devam ediyor. 2024’teki ihracat başarısıyla bir kez daha bu alandaki öncülüğünü kanıtlayan marka, Türkiye İhracatçılar Birliği bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) tarafından yapılan 2024 yılı ihracat performans değerlendirmesinde, bal kategorisinde en yüksek ihracat hacmine ulaşan firma olarak birincilik ödülüne layık görüldü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve üst düzey yetkililerinin katılımıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi merkezinde gerçekleştirilen ödül töreninde, Balparmak Genel Müdürü Ulaş Altıparmak’a ödülünü, İSHİB Başkanı Müjdat Sezer verdi.
Altıparmak törende yaptığı konuşmada, şirketin sadece balda değil, propolis, arı sütü ve polen gibi katma değerli diğer arı ürünleri kategorisinde de yurt dışı pazarlarda büyüme kaydettiklerini vurgulayarak, “Türkiye’nin doğal bal zenginliğini ve AR-GE gücümüzü dünyaya taşıyoruz. Arı ürünleri grubunda inovatif ürünlerle kategorimizi genişletiyor; tüketicilerimize farklı fonksiyonel özelliklere sahip takviye edici çözümler sunuyoruz” dedi.
Altıparmak şöyle devam etti: “Bugün burada, ülkemizin doğal zenginliklerinden biri olan balı dünyanın dört bir yanına ulaştırma çabamızın takdir edilmesinden büyük bir onur duyuyorum. Bu anlamlı ödül için İSHİB’e içten teşekkür ederim. 2024 yılında Türkiye’nin bal ihracatında en yüksek hacme ulaşan firması olarak bu ödüle layık görülmek, bizler için yalnızca bir gurur kaynağı değil; aynı zamanda sorumluluğumuzu da artıran önemli bir kilometre taşıdır. Doğal ve yüksek kaliteli ürünlerimizi 43 ülkeye ulaştırırken, Türk balının küresel pazardaki bilinirliğini artırma hedefiyle yola çıktık. Almanya, Singapur, Japonya, Hong Kong, Amerika, İngiltere ve Katar gibi pazarlarda elde ettiğimiz başarılar, bu vizyonun somut bir yansımasıdır. Bu başarıda emeği geçen tüm Balparmak ailesine, iş ortaklarımıza ve bize her zaman güvenen tüketicilerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye’nin balını dünyaya tanıtmaya, daha nice başarı hikayeleri yazmaya kararlılıkla devam edeceğiz.”
Balparmak, Çin’in En Büyük E-Ticaret Platformu Tj Mall’da Yerini Aldı
Çin’in en büyük e-ticaret platformlarından TJ Mall’da ürün satışına başladıklarını kaydeden Balparmak Genel Müdürü Ulaş Altıparmak, “Yeni pazarlara açılma çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Hong Kong’da Apitera Sprey Kids ve Adults ürünlerimizin lansmanını gerçekleştirdik. 2025 yılının ocak ayında ise Balparmak ballarımız raflardaki yerini aldı. Güney Kore’de de yine Apitera serimizle pazara giriş̧ yaptık. Apitera Zen, Up ve Mind ürünlerini Güney Kore tüketicileriyle buluşturduk. Bu adım, markamızın küresel çapta büyüme hedefi için önemli bir kilometre taşı oldu” dedi.
Altıparmak, Balparmak’ın iyi yaşam markası Apitera’nın uluslararası büyüme vizyonunun da altını çizdi. Altıparmak, “2026 yılı için Apitera markalı ürünlerimiz ile özellikle Avrupa ve Orta Doğu’da büyüme hedefliyoruz. Avrupa’da ulusal market zincirleriyle iş birlikleri kurmak, Orta Doğu’daki seçili ülkelerde stratejik ortaklıklar geliştirmek önceliklerimiz arasında” şeklinde konuştu.
Avrupa ve Kuzey Amerika’da Genişleme Devam Ediyor
İngiltere, İrlanda ve Almanya’da yapılan anlaşmalarla Balparmak ürünlerinin tüketicilerle buluştuğunu anlatan Altıparmak, ABD’de yerel mağazalarına, Kanada’da ise Toronto’daki 300’e yakın noktaya dağıtım yapmaya hazırlandığını kaydetti. Altıparmak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Böylece Kuzey Amerika’daki varlığımızı güçlendirmiş olacağız. Avrupa’da ise yakın ülkeler Kosova, Kuzey Makedonya ve Karadağ’a sevkiyatlara başladık. Azerbaycan’da marka olarak oldukça aktifiz. Ürdün ve Yemen’de 400’e yakın eczane ve havalimanı mağazasında ürünlerimiz bulunuyor. Katar’da Al Meera marketlerinde ürünlerimiz listelenmiş̧ durumda. 2025 yılı itibarıyla da Lulu, Carrefour, Al Meera ve Monoprix gibi büyük perakende zincirlerinde de yer alacağız. Kuveyt’te ise Lulu marketlerinde listelenmek üzere anlaşmalar sağlandı. Bu gelişmeler, Balparmak’ın küresel büyüme stratejisinin emin adımlarla gerçekleştirildiğinin bir göstergesi.”
2025 Hedefi Küresel Yayılımı Hızlandırmak
2025 yılında ihracat haritasını daha da genişletmeyi hedeflediklerini vurgulayan Altıparmak, bu konudaki çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi:
“Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek ve ABD Amazon gibi büyük pazarlara yönelik çalışmalarımız sürüyor. Balparmak AR-GE Merkezi’nde geliştirdiğimiz analiz metotları sayesinde dünya genelinde güvenilirliğimiz ve bilinirliğimiz arttı. Balparmak AR-GE merkezimizde dört yıl süren yoğun çalışmalar ile geliştirdiğimiz yeni C4 analiz metodu, Avrupa’nın Türk çam balına olan bakışını değiştirdi. Muğla, Aydın ve Marmaris bölgelerinde yoğun olarak üretilen çam balı, yurtdışında büyük ilgi görüyor. Bugüne kadar AR-GE Merkezimize 10 milyon doları aşan yatırımlar yaptık. Bir salgı balı olan çam balının, çiçek balı analiz yöntemiyle incelenemeyeceği tespitinden yola çıkarak Balparmak AR-GE Merkezimizin çam balına özel olarak geliştirdiği yeni C4 analiz metodu, uluslararası hakemli dergilerde yayınlandı ve dünya genelinde laboratuvarlarca kabul gördü. Baldaki taklit ve tağşişle mücadelede önemli bir araç olan bu yöntem, Türkiye’nin çam balı ihracatını yaklaşık yüzde 30 artırma potansiyeline sahip. Yeni C4 analiz metodu, TSE standartlarına dahil edilerek resmileşmiş ve dünya çam balı üretiminin yüzde 92’sini karşılayan Türk Çam Balının ihracatında yeni bir dönemin kapılarını açmıştır. Balparmak olarak, doğal ürünlerimizi dünyanın dört bir yanına ulaştırmaya devam ediyoruz. Uluslararası arenada ülkemiz adına elde ettiğimiz başarılar, küresel pazarlardaki gücümüzü artırırken, yeni pazarlara girişimizin de önünü açıyor.”
Balparmak Hakkında:
Tüketicisine sunduğu kalite standardı ile farklılaşan, balın ve arı ürünlerinin doğallığını koruyarak hak ettiği en yüksek değere çıkarmak misyonuyla çalışan Balparmak, bu anlamda sektörün öncülüğünü üstleniyor. Gıda güvenliği konusunda uluslararası standartlara göre çalışan Balparmak, FSSC 22000 (