25 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete ’de arı (Apis mellifera L.) ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, hazırlanması, “işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin hususları belirlemek amacıyla “TGK Arı Ürünleri Tebliği” yayımlanmıştır. Bu Tebliğ, gıda veya takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilen arı ekmeği, arı poleni, arı sütü, ham propolis, propolis, toz arı sütü ve kurutulmuş poleni kapsar. 27/10/2014 tarihli ve 29158 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliğindeki uygulamalarda kullanılacak ürünleri kapsamaz.
Tebliğ kapsamında yer alan arı ürünlerinde aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılmaz. Arı sütü ve toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeğine dışarıdan herhangi bir madde ilave edilemez. Toz arı sütü, kurutulmuş arı poleni ve kurutulmuş arı ekmeği dışında arı sütü, arı poleni ve arı ekmeği üretiminden son tüketiciye arz edilene kadar +8 °C ve altı sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir.
27 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete ’de “Katma Değer vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayımlanmış olup değişiklik kapsamında “Yiyecek ve İçecek Sunulan Yerlerde KDV Oran Uygulaması” bölümünde yer alan “(%8)” ibareleri “(%10)”, “(%18)” ibareleri “(%20)” şeklinde değiştirilmiştir. Bu işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında %10 (alkollü içeceklerde %20) oranında KDV hesaplanacağı belirtilmiştir.
30 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete ’de tütün üreticileri ile tütün üretim ve pazarlama kooperatifleri hariç olmak üzere; tütün, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı, sigara filtresi, alkol ve alkollü içkilerin üretim ve ithalatı faaliyetleri ile tütün ticareti yetki belgesi kapsamında faaliyette bulunanlar veya bulunmak üzere Bakanlığa başvuru yapanlar ile belge tadili veya süre uzatımına ilişkin talepleri olanlardan teminat alınmasına yönelik usul ve esasların belirlenmesi amacıyla “Tütün, Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kâğıdı, Sigara Filtresi, Alkol Ve Alkollü İçkilerin Üretim ve/veya Ticareti Faaliyetinde Bulunanlardan Teminat Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştır. İlgili Yönetmelik kapsamında verilecek teminat tutarı, Bakanlıkça farklı bir belirleme yapılmadığı sürece takvim yılı başından geçerli olmak üzere her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır.
23 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete ’de arıcılıkta yetiştiricilik, araştırma, gen kaynaklarının tespiti, muhafazası, ıslahı, suni tohumlama, yeni hatların oluşturulması, ana arı yetiştiriciliği temel esaslarının belirlenmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi amacıyla, arıcılık işletmeleri, bal arısı kolonileri ile arı ürünlerinin kayıt altına alınmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla “Arıcılık Yönetmeliği” yayımlanmıştır. İlgili Yönetmelik, arıcılıkla ilgili sürdürülebilirliğin sağlanmasında her türlü üretim, ıslah, konaklama, damızlık materyali elde etme, sabit ve gezginci arıcılık konusundaki esasların belirlenmesi, arı kolonilerinin nakline ilişkin gerekli tedbirlerin alınması, alet, makine ve malzemelerin standardizasyonu, ballı bitkiler tarımının geliştirilmesi, eğitim, projelendirme, ana arı yetiştiriciliği, bal arılarında suni tohumlama ve bal arı kolonilerinin kayıt altına alınmasına ilişkin hususları kapsamaktadır.
31 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete ’de sığır tüberkülozunun kontrol ve eradikasyonu ile resmî olarak tüberkülozdan arilik statüsü kazanılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla “Sığır Tüberkülozu İle Mücadele Yönetmeliği” yayımlanmıştır. Sığır tüberkülozunun varlığı veya varlığına dair şüphenin yetkili birime derhal bildirilmesi zorunludur. Sığır tüberkülozunun tedavisi veya duyarlılığın giderilmesine yönelik muamele ve sığır tüberkülozuna karşı aşı uygulaması yasaktır. Sığır tüberkülozundan şüpheli bir hayvan tespit edilmesi durumunda şüpheli hayvanın ait olduğu sürü gözetim altında bulundurulur, yetkili birimce belirlenmiş kesimhaneye sevk için izin verilmesi dışında, sürüye hayvan giriş çıkışı yasaklanır, sürüdeki şüpheli hayvanların izole edilmesi sağlanır. Uygulamalar, söz konusu sürüde sığır tüberkülozunun varlığının veya şüpheli durumunun ortadan kalktığının resmî olarak tespit edilmesine kadar devam eder.
Sürüde, sığır tüberkülozunun varlığının resmî olarak tespit edildiği durumlarda yetkili birim, hastalığın yayılmasına yönelik önlemleri alır. Tüberkülozda karantina, hastalık çıkan işletme veya sürü ile sınırlıdır.Sığır tüberkülozu taşıdığı resmî olarak tespit edilen sığırlar kesime kadar izole edilir ve işaretlenir. Kesimi gerçekleştirilen sığırların iç organları, sakatatları ve derileri imha edilir. Karkasları generalize tüberküloz belirtilerinin tespit edilmesi halinde imha edilir. Enfekte ineklerden elde edilen sütler uygun ısıl işlemden geçirildikten sonra aynı çiftlikteki hayvanların beslenmesinde kullanılabilir, insan gıdası olarak kullanılamaz. Enfekte bir sürüdeki ineklerden elde edilen sütler, uygun ısıl işlemden geçirilmek amacı dışında süt işleme tesislerine nakledilemez, çiğ süt olarak satışa sunulamaz. Enfekte sığırların hayvan yemi olarak kullanılması planlanan karkasları, yarım karkasları, kol ya da butları, parçaları ve sakatatı kontaminasyona yol açmayacak şekilde işleme tabi tutulur.
28 Haziran 2024 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan Biyogüvenlik Kararı -Karar No 41 ile onay geçerlilik süreleri dolan Bt11 mısır çeşidi, DAS1507 mısır çeşidi, DAS59122 mısır çeşidi, NK603 mısır çeşidi, GA21 mısır çeşidi ve MON89034 mısır çeşidi için onay süreleri Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi’nin (BESD_BİR) yaptığı başvurya istinaden 10 yıl daha uzatılmıştır.
Biyogüvenlik Kararı -Karar No 42, Karar No 43 ve Karar No 44 ile Livzym Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme San.ve Tic.A.Ş.nin yaptığı başvuruya istinaden sırasıyla modern biyoteknolojik yöntemlerle kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus oryzae kullanılarak endüstriyel Mikrobiyal Kolajenaz (EC 3.4.24.3) enziminin, Aspergillus oryzae kullanılarak endüstriyel Fosfolipaz A 1 (EC 3.1.1.32) enziminin ve Aspergillus oryzae kullanılarak endüstriyel Proteaz /Termomikolin (EC 3.4.21.65) enziminin kararlarda belirtilen hususlara uyulması şartıyla üretilmesine Karar verilmiştir.
Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması
“Tarladan sofraya gıda güvenilirliği” uluslararası yaklaşımı doğrultusunda ülkemizde üretilen gıdaların birincil üretim aşamasından son tüketim aşamasına kadar ülke genelinde resmi kontrollerini sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü web sayfasından 28 Haziran’da yaptığı duyuru ile tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla gıda işletmelerinin denetim durumunu takip etmesini sağlamak üzere Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulamasının hayata geçirildiğini bildirmiştir.
Bakanlıkça hazırlanan ve her bir işletmeye özel karekod içeren görsel gıda işletmelerince gönüllü olarak https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/ internet adresinden indirilip tüketicilerin görebileceği yerlerde sergilenebilecektir. Tüketiciler görsel üzerinde yer alan karekodu mobil cihazlarına indirmiş oldukları Tarım Cebimde uygulaması üzerinden sorgulattıklarında söz konusu işletmeye ait; Kayıt/Onay Numarası, Unvan, Adres ve İşletmede Yapılan En Son Denetim Tarihi bilgilerine ulaşabilecektir.
Gıda işletmecilerinin hizmete dahil olmak ve tüketicilerin hizmetten yararlanmak için yapması gerekenlere ilişkin işlem basamakları Bakanlık web sayfasında verilmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığınca Geliştirilen Taze Kaşar peynirlerinde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Tespitine İlişkin Analiz Metodu
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde yer alan “Türk Gıda Kodeksi kapsamındaki bir gıda ürününe yatay veya dikey gıda kodeksinin izin vermediği bir bileşenin ilave edilip edilmediğinin tespitinde, ilgili kodeks hükümlerine ilave olarak, uluslararası veya ulusal çalışmalar neticesinde belirlenen ve Bakanlık resmî internet sitesinde duyurulacak analiz metotları ve karar limitleri kullanılır.” hükmü kapsamında Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve TGK Peynir Tebliği kapsamında kaşar peynirinde, kullanımı yasak olan gıda katkı maddelerinden olan ve eritme tuzları olarak bilinen “Fosfat ve Sitrat Tuzları”nın tespitine ilişkin yeni analiz yöntemlerinin geliştirilmesi için Bakanlıkça yürütülen çalışmalar tamamlanmıştır.
Eritme tuzlarının tespitinde; fosfat tuzları analizleri fosfor ve azot, sitrat tuzları analizi ise kuru maddede sitrik asit temelinde gerçekleştirilecektir. Kaşar peynirinde eritme tuzu kullanımının tespitine yönelik bu iki analiz birlikte yapılacaktır.
Kaşar peynirlerinde yapılan analizler neticesinde; fosfor/azot oranı 0,15 ve üzerinde ve/veya kuru maddede sitrik asit oranı %0,45 ve üzerinde olan sonuçlara istinaden, birlikte veya ayrı ayrı “Fosfat ve Sitrat Tuzları” kullanıldığı kararı verilerek gerekli işlem tesis edilecektir.
Söz konusu analizler, 30 Eylül 2024 tarihi itibariyle Bakanlık laboratuvarlarında başlayacaktır.
Sağlıkla kalın…