Her yıl 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin gün ve hafta boyunca yapılan çeşitli etkinlikler kadına verilen değeri bir kez daha öne çıkartmakla birlikte “yeryüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” diyen Mustafa Kemal Atatürk ve “kadınlar insandır, biz insanoğlu” diyen Neşet Ertaş’ın kadına bakışını da anlatmadan geçmek olmazdı. Belki de bu iki rehber isimden hareketle bugün bireysel kutlamaların yanı sıra pek çok kurum ve kuruluş da gün dolayısıyla kadınların bu özel gününe vurgu yapan aktiviteler gerçekleşiyor. İşte o kuruluşlardan biri de uluslararası bir kuruluş olan Olam. Dünya çapında 22 binden fazla müşteriye gıda ve endüstriyel hammadde tedarik ederek tohumdan rafa kadar geçen tüm evreleri çalışan lider bir küresel grup tarım şirketi olan Olam’ın ülkemizdeki kurumsal yapılanması Olam Progıda da bünyesinde barındırdığı 647 kadın çalışanı ile istihdamının yüzde 68’ini kadın işgücüyle sürdürmektedir. Olam Progıda’nın bu yönüyle kadınlarla ilgili pek çok etkinliğin içinde yer almış olması kaçınılmazdır. Ve bu anlamda gerçekleştirilen kadın çalışmaları projelerine en çarpıcı örnek olarak, “Fındığın Yolcusu Kadınlar” rahatlıkla gösterilebilir. Olam Progıda, işte tam da bu günlerde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kendi içlerinde birçok başarıya imza atmış kadınların ilham veren hikâyelerini paylaştı.
BURCU TURKAY
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
İstanbul doğumluyum. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdim. Üniversite sınavına girdiğimde özel bir program vardı. Bu program ile State University of New York Binghamton Siyaset Bilimleri bölümünde de mezun oldum. Üniversite yıllarımda uluslararası ilişkiler, insan hakları, toplumsal, gelişim konularına ilgim arttı ve kariyerime sivil toplum kuruluşlarında çalışarak başlamış oldum.
Bir kadın olarak bu sektör sizin için ne anlam ifade ediyor?
Şu an Olam Progıda’da Sürdürülebilirlik Müdürü olarak çalışmaktayım. Dünyanın en büyük tarım şirketlerinden birinde, üst düzey genç kadın yönetici olmak gurur verici bir duygu. Şirketimizin kadının güçlenmesine yönelik birçok çalışması vardır ve kadınlara fırsat eşitliği sunan bir çalışma ortamımız mevcut. Fındık sektörü gibi erkeğin egemen olduğu bir sektörde karar verici ve lider konumda olmak mutluluk verici.
Diğer kadınlara ilham vermesi için başarı hikâyelerinizden birini anlatır mısınız?
Şirketimiz her sene fındık aldığı tedarikçileriyle toplantılar yapmaktadır. 60 kişilik tedarikçilerden oluşan tedarikçilerimizin hepsi erkek. 2017’de çalışmaya başladığımdan beri bu toplantıları ben organize ediyorum. Bir kadının da bu toplantılara katılması hatta yönetmesi başta biraz yadırgansa da, bu toplantılara fındık sektörünün alışık olmadığı bir yön vermiş oldum. Böylece bir kez daha kadının gücünü ispatlamış olduk. Artık insanlar, fındık sektöründe kadın çalışanların ve liderlerin olabileceği fikrine alıştılar.
Kadınlara vereceğiniz mesaj nedir?
İnandıkları şeyleri yapmaktan asla vazgeçmesinler. Önlerine çıkan zorlukları cesaretleri ve güçleriyle aşacaklarından eminim. Önemli olan kendimize güven ve denemekten vazgeçmemek.
Covid-19 sonrası evden çalışmaya ağırlık verilmesiyle birlikte ev-iş hayatı dengesinde zorluk yaşadınız mı? Olam Progıda’nın bu konuda size ne gibi destekleri oldu?
Covid-19 sonrasında çalışma hayatımızda büyük değişiklikler oldu. Yurt içi ve yurt dışı seyahatler kısıtlandı. Covid-19 Kriz Komitesi üyelerinden biri olarak şirketin çalışana, çalışanın sağlığına verdiği değeri bir kez daha anlamış oldum. Sağlık ve hijyen için birçok yatırım yaparak değişen çalışma düzenine hızlı uyum sağlamak için bir dizi yeni uygulamayı devreye aldık. Bizler için çalışma ortamlarımızda sağlıklı ve güvenli bir ortam hazırlandı, hatta evimizde ve sosyal hayatımızda uymamız gereken tüm kurallar titizlikle ve sürekli olarak anlatıldı.
ÖZNUR BAŞ AKYÜZ
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1986 Samsun doğumluyum. Üniversite hayatımın bitmesiyle ücretli öğretmenlik yaparak iş hayatına atılmış oldum. 2011 yılında evlendim ve bir erkek çocuk annesiyim.
Bir kadın olarak bu sektör sizin için ne anlam ifade ediyor?
2014 yılında Kocaali Progıda Fabrikası’nın açılmasıyla kalite kontrol personeli olarak işe başladım. 2018 yılında da görev değişikliği yaparak görevime insan kaynakları personeli olarak devam etmekteyim. Kadınların istihdamının yüzde 78’ini oluşturduğu Kocaali fabrikamızda çalışmak bana kendimi güçlü ve güvende hissettiriyor.
Diğer kadınlara ilham vermesi için başarı hikâyelerinizden birini anlatır mısınız?
Evlenip Kocaali’ye taşındıktan sonra ilçede iş imkânlarının kısıtlı olduğunu biliyordum. Fakat vardiyalı da olsa işe girmeye karar verdim ve Progıda’da çalışmaya başladım. Bu süreçte anne oldum. Aynı zamanda kariyerimde ilerleyerek insan kaynakları personeli unvanına yükseldim. Bugün, çalışan ve güçlü bir anneyim.
Kadınlara vereceğiniz mesaj nedir?
Hayatta mutlaka karşınıza zorluklar çıkacaktır, bu zorlukların sizi yıldırmasına asla izin vermeyin. Daha da güçlenerek yolunuza devam edin. Her zaman kendinize güvenin ve hayal ettiğinizi başaracağınıza inanın.
Covid-19 sonrası evden çalışmaya ağırlık verilmesiyle birlikte ev-iş hayatı dengesinde zorluk yaşadınız mı? Olam Progıda nın bu konuda size ne gibi destekleri oldu?
Covid-19 sürecinde OLAM Progıda’nın bizlere büyük katkısı oldu. Hem fabrikalarımızda almış olduğumuz önlemlerle hem de bizlere sunduğu esnek çalışma şekliyle bu süreci güvenli olarak geçirmemizi sağladı. OLAM Progıda ailesinin bir bireyi olduğum için mutluluk duyuyorum.
PEMBE YAYLA
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Giresun doğumluyum ilk, orta ve lise eğitimimi Giresun’da tamamladım. Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. 1995 yılında Progıda Kalite Kontrol Sorumlusu olarak başladım daha sonrasında Kalite Şefi, Kıdemi Kalite Şefi ve Kalite Müdürü olarak 26 yıllık serüvenim devam ediyor.
Bir kadın olarak bu sektör sizin için ne anlam ifade ediyor?
Bu sektörün benim için anlamı farklı bu benim ilk ve tek iş yerim o yüzden şirketle birlikte büyüdüm. Şirketin kuruluşu, tüm sistemlerin gelişimde görev aldım kurulumunu yaptım. Bir kadın olarak Progıda çalışanlarının çoğu kadın olduğu için her zaman gurur duydum.
Diğer kadınlara ilham vermesi için başarı hikâyelerinizden birini anlatır mısınız?
Fındık sektöründe ilk kalite ve gıda yönetim sistemi, çevre yönetim sistemi, ISO sistemleri kuruldu. Bu anladım sektörde hep ilklere imza attık. Bu süreçlerin düzenli yürütülmesi için kendimizi, ekibimizi iş arkadaşlarımızı bilgilendirdik, destek verdik. Bütün çalışanlara kalite yönetim sistemi, gıda güvenliği, çevre ve enerji yönetimleri bilgilendirme eğitimleri verdik. Müşterilerin bakış açısını, beklentilerini Progıda beklentileri doğrultusunda yönettik. Müşterilerle Progıda arasındaki köprü görevini gördük. Doğru anlayıp doğru yönlendirip Progıda menfaatleri doğrultusunda yönettik.
Kadınlara vereceğiniz mesaj nedir?
Kadınlar her zaman iş hayatında ön sırada olmalılar. Kadınların iş hayatında olması her zaman bir avantaj. Yaptıkları işe farklı bakış açısı getirebiliyorlar. Hızlı düşünüyorlar, kolay çözüm üretiyorlar.
Covid-19 sonrası evden çalışmaya ağırlık verilmesiyle birlikte ev-iş hayatı dengesinde zorluk yaşadınız mı? Olam Progıda’ nın bu konuda size ne gibi destekleri oldu?
Pandeminin ilk zamanlarında evdeki kronik hastalar sebebiyle evden çalıştım. Üretim yapan bir şirkette evden çalışmak oldukça zor ama benim burada bir şansım var ve evde, ofiste olduğu gibi çalışabildim. Ev ve iş dengesini çok iyi kurabildim. Kronik hastaların yasağı kalktıktan sonra düzenli olarak işe geldim, çünkü üretim sürecini sürekli takip etmem gerekiyordu. Şirket her zaman bu konuda istediğim desteği verdi. Pandemi süreci gıda şirketleri için yönetilebilir bir kriz oldu. Hijyen kuralları %100 zaten uygulanıyordu ama buna ilave sosyal mesafe ve maske kuralları eklendi. Bu süreçte ekibi motive etmek için de ekstra emek verdik.
SEDEN GÜRSOY
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1978 Yılı Giresun doğumluyum. İlk orta ve lise öğrenimimi Giresun’da tamamladım. Babam Fiskobirlik’te çalışıyordu, hem babamın mesleğinden dolayı hem de Karadeniz bölgesinin gözde ürünü olan fındıkla çok küçük yaşlarda tanıştım. O yaşlarda fındığın kokusu, işlemende tesisinde çalışanların hikâyeleri gıda mühendisliğini tercih etme sebeplerimden biridir. 1996 Yılında Samsun On dokuz Mayıs Üniversitesi Gıda Mühendisliğini kazandım. 2000 yılında mezun oldum ve o yıldan beri aktif olarak çalışmaktayım.
Bir kadın olarak bu sektör sizin için ne anlam ifade ediyor?
21 yıldır Progıda Olam bünyesinde çalışmaktayım. İşe, Kalite kontrol sorumlusu olarak Piraziz Fabrika’da başladım. 16 yıl sonra Progıda Samsun Susam fabrikasına Kalite Güvence Müdürü olarak atandım ve çalışmaya devam etmekteyim.
Olam Progıda kadın erkek ayrımı gözetmeksizin eşit kariyer fırsatları sunan, mesleki ve kişisel gelişim anlamında çalışanlarını destekleyen bir işyeridir. Kadınların titiz, detaycı ve çok yönlü düşünce yapısının diğer sektörlerde olduğu gibi gıda sektöründe de büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum.
Diğer kadınlara ilham vermesi için başarı hikâyelerinizden birini anlatır mısınız?
2004 yılında Karadeniz bölgesinde bir ilk olan ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi belgesinin alınmasında aktif rol alarak alanımızda bir ilke imza attık.
Kadınlara vereceğiniz mesaj nedir?
Hayatta zorluklar vardır ama her birinin çözümü de vardır. Zorluklardan, eşitsizliklerden korkmayın. Kendinizi her yönden geliştirin ve çalışma hayatında aktif rol almaktan çekinmeyin. Unutmayın bizler ailemiz ve çevremiz için her zaman bir rol modeliz.
Covid-19 sonrası evden çalışmaya ağırlık verilmesiyle birlikte ev-iş hayatı dengesinde zorluk yaşadınız mı? Olam Progıda’ nın bu konuda size ne gibi destekleri oldu?
Şirketimiz bu konuda tüm çalışanlarına destek oldu. Örneğin esnek çalışma modeli ile evden çalışma yapmamızı sağlayıp olumsuzluklarımızı azalttı. Bu süreci sağlıkla ve güvenli bir şekilde geçirmemizi sağladığı için OLAM Progıda ailesinin bir parçası olmaktan yine gurur duyuyorum.
SİBEL KORKMAZ
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1979 Ordu doğumluyum. Evliyim iki çocuğum var. 2005’den bu yana Progıda’ da çalışmaktayım. Görevime fındık seçme elemanı olarak başladım. Görevimde yükselerek vardiya sorumlusu görevine atandım ve çalışmaya devam etmekteyim.
Bir kadın olarak bu sektör sizin için ne anlam ifade ediyor?
Olam Progıda, bana erkeklerin yaptığı görevleri, kadınların da yapabileceğini öğretti. Bu yüzden hayatımda bir dönüm noktası oldu.
Diğer kadınlara ilham vermesi için başarı hikâyelerinizden birini anlatır mısınız?
16 yıldır Progıda bünyesinde çalışıyorum. Zaman içinde hem iş, hem ev hem de çocuklarla ilgilendim. Bu beni daha da güçlendirdi.
Kadınlara vereceğiniz mesaj nedir?
Her kadın el ele vererek ve hiçbir şeyden korkmadan cesur bir şekilde her şeyin üstesinden azimle gelebileceğini göstermekten vazgeçmemelidir. Çalışan bir anne olmak gurur vericidir.
Covid-19 sonrası evden çalışmaya ağırlık verilmesiyle birlikte ev-iş hayatı dengesinde zorluk yaşadınız mı? Olam Progıda’nın bu konuda size ne gibi destekleri oldu?
Tabi ki zorlukları gördüm ama Progıda sayesinde üstesinden hep beraber gelmeye çalışıyoruz. Maddi ve manevi olarak bizi her zaman destekleyen bir firmada çalışıyor olmaktan çok mutluyum.