Tarım ve Orman Bakanlığı buğday ithalatına yönelik basına yansıyan haberler üzerine bir açıklama yaptı. İthal edilen buğdayın ihraç edilen unda kullanıldığına dikkat çeken Bakanlık, “2002’den bugüne kadar yapılan ithalat ve ihracat rakamlarına baktığımızda 15 milyar dolarlık 54 milyon ton buğday ithalatına karşılık, buğday karşılığı olarak 27 milyar dolar tutarında 68 milyon ton ihracat gerçekleştirildi. Dolayısıyla bu süre zarfında ülke ekonomisine 12 milyar dolar katma değer sağlandı” dedi.
Un, makarna, bulgur, bisküvi, irmik gibi buğday mamulleri ihracatının ülke ekonomisine uzun yıllardır katma değer kazandırdığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Ülkemiz dünya un ihracatında 2002 yılında 11. sırada yer alırken, 2005 yılından itibaren yıllara göre 1 ve 2. sırada yer aldı. Yine ülkemiz dünya makarna ihracatında 2002 yılında 7. sırada yer alırken, 2005 yılından itibaren 2. sırada yer aldı.
İTHAL EDİLEN BUĞDAY, İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLERİN HAM MADDESİ OLARAK KULLANILIYOR
Ülkemizin yıllık buğday üretim miktarı ortalama 21 milyon ton, tüketim miktarı ise 19-20 milyon tondur. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere ülkemizin buğday üretimi tüketimimizi karşılamaya yetiyor.
Ülkemizin yıllık yaklaşık 4 milyon ton civarında buğday ithalatı bulunuyor. Gerçekleştirilen bu ithalat da büyük ölçüde un, makarna, bisküvi, irmik ve bulgur gibi ürünlerin üretimi için kullanılıyor, bu ürünler ise ihraç ediliyor. Yani ithal edilen buğday ihraç edilen ürünlerin ham maddesi olarak kullanılıyor. Bu sayede yurtiçi ürün arzı üzerinde baskı oluşmaksızın dışarıdan alınan ürünler işlenerek, katma değeri yüksek mamul madde olarak pazarlanıyor.
Netice itibarıyla ülkemizdeki buğday üretimi ihtiyacını karşılamaya yetiyor. İthal edilen buğday ihraç edilen ürünlerin ham maddesi olarak kullanılıyor. Bu bilgiler ışığında ülkemizin net ihracatçı ülke konumunda olduğu da açıkça görülüyor”