Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tüketicilere yönelik hazırladığı broşürde gıda alışverişinde vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı unsurlara değindi.Ambalajsız besinlerle ambalajı yırtılmış veya bozulmuş besinler satın alınmamalı. Özellikle ambalajın bombeleşmemiş olmasına dikkat edilmeli. Etiketi tahrip olmuş, okunmayan ürünler satın alınmamalı diyerek vatandaşları uyardı.Broşürde yer alan detaylarda
– Besinlerin bulunduğu buzdolabı ve derin dondurucuların sıcaklık ölçerlerinin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli.
– Kaynağı bilinmeyen, denetimsiz sokak sütü satın alınmamalı. Pastörize ve uzun ömürlü sütler (UHT) tercih edilmeli.
– Kırık, çatlak, kirli yumurtalar alınmamalı ve yumurtalar kullanılmadan önce yıkanmalı.
– Tahıl, kuru baklagiller, sert kabuklu yemişler ve yağlı tohumlar alınırken küflü, böcek yenikli, kırık taneli olmamasına mutlaka özen gösterilmeli.
– Et ve süt ürünlerinde son tüketim tarihi, diğer ürünlerde ise tavsiye edilen tüketim tarihi mutlaka kontrol edilmeli.
– Hazır kıyma yerine etten çektirilen kıyma, parça tavuk yerine de bütün tavuk tercih edilmeli.
– Etlerin kendine has koku, renk, görünümünün olmasına ve damgalı olmasına dikkat edilmeli.
– Balık pulları parlak, gözleri berrak olmalı.