Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu (IFU), Avrupa Meyve Suyu Birliği (AIJN), bağımsız kalite kontrol kuruluşu (SGF) ve Avrupa Kalite Kontrol Sistemi (EQCS) tarafından da desteklenen 7. Juiceful İstanbul Zirvesi, 26 Mayıs’ta Meyve Suyu Endüstrisi tarafından gerçekleştirildi. Türkiye’den ve küresel pazardan tanınmış isimler Zirveye konuşmacı olarak katıldı.
Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren MEYED Başkanı Birol İlker Güney konuşmasında Meyve Suyu sektörünün, tarımsal ürün kategorisinin en önemli dallarından olduğunu belirtmiş ve konuşmasının devamında;meyve suyu sektörünün; meyvecilik, ekilebilir toprakların doğru değerlendirilmesi, su kaynaklarının korunması, olumsuz çevre koşullarının ortadan kaldırılması ve sürdürülebilirlik için çalışmalar yürüttüğüne vurgu yapmıştır.
MEYED Başkanı Birol İlker Güney’in konuşmasının ardından Kolombiya Büyükelçisi JuanAlfredoPintoSaavedra kısa bir konuşma gerçekleştirmiştir. Konuşmasında kısaca Kolombiya pazarından söz eden Büyükelçi Saaveda, Türkiye- Kolombiya ticari ilişkilerinin önemine de vurgu yapmıştır. Kolombiya’nın Türk meyve suyu sektörüne yapabileceği katkılara da değinen Büyükelçikonuşmasında, işbirliğinin getirilerine yer vermiştir.
MEYED Genel Sekreteri EbruAkdağ; “Doğru dozda tüketimin getireceği faydalar konusunda tüketiciyi bilgilendirmeliyiz.”
Açılış konuşmalarının ardından gelen ilk oturumun başlığı “Meyve suyunun yeniden konumlandırması” olmuştur. Oturumun ilk konuşmacısı olan MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ, meyve sularının insan sağlığına yararlı çok sayıda bileşenlerden oluştuğunu ifade ederek, günlük diyette yer almasının önemine vurgu yapmıştır. Akdağ, tüketimde önemli olan unsurun doğru doz olduğunu belirtmiştir. Aşırı dozda tüketilen tüm gıda bileşenlerinin toksik etki yaratabileceğini belirten Akdağ, doğru dozda tüketildiğinde ise gıdalardan istenilen faydanın sağlanabileceğini ifade etmiştir. Akdağ, bilinçli tüketim için tüm sektörün bir arada çalışarak, toplumu doğru bilgilendirmesi gerektiğini sözlerine eklemiştir.
Ebru Akdağ konuşmasında Türk meyve suyu sektörü ile ilgili bilgilendirmelerde bulunurken yıllık yaklaşık 1 milyon ton meyve işlendiğini belirtmiştir. Dış ticarette meyve suyu ihraç edilen ülke sayısının 150’yi geçtiğini ifade eden Akdağ, geçtiğimiz yıl meyve suyu ihracatının 200 milyon dolar olarak gerçekleşmiş olduğunu ve dış ticaret dengesi açısından incelendiğinde 163 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlamız bulunduğunu sözlerine eklemiştir.
MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ’dan sonra söz alan Biyokimya alanında uzman Prof. Dr. Nezih Hekim, konuşmasında karbonhidratların vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesindeki önemine değinerek, yetersiz karbonhidrat alımının kas kaybı gibi bazı fizyolojik rahatsızlıkları beraberinde getirdiğini ifade etmiştir. Günlük karbonhidrat alımının önemini vurgulayan Prof. Hekim, dikkat edilmesi gerekenin doğru tüketim miktarları olduğunu sözlerine eklemiştir.